„Kol ministerija galvojo – plungiškiai ėmė ir padarė“

                            Nuo 2017 metų šalyje pradėtas įgyvendint ES projektas „Kompleksinių paslaugų teikimas bendruomeniniuose šeimos namuose“. Projektas turi būti vykdomas visose savivaldybėse, bet dar ne visos yra pateikusios tinkamus projektus ir pradėjusios vydyti veiklą. Šie projektai nuo kitų skriasi tuo, kad juos teikti turėjo savivaldybė, o vykdyti – savivaldybės konkurso būdu atrinkti partneriai.

Plungės rajono savivaldybė buvo viena pirmųjų šalyje kartu su atrinktu partneriu – Viešąja įstaiga „Edukacija kitaip“  projektą pradėjusi vykdyti  nuo praeitų metų sausio 1 dienos.

Plungiškiai ir rajono gyventojai jau antrus metus reikiamas šeimai paslaugas gali gauti tiek Bendruomeniniuose šeimos namuose, kurie įsikūrę Žemaičių dailės muziejui priklausančiose pastatuose Plungės parke, tiek rajono seniūnijose. Čia teikiamos individualios ir grupinės psichologo konsultacijos, šeimos įgūdžių ugdymas, pagalba nėščiosioms, grupiniai ir individualūs tėvystės mokymai, sociokultūrinės paslaugos. Veiklos ir užsiėmimai vyksta šeimoms palankiu laiku – po darbo, savaitgaliais ir švenčių dienomis. Projektas orientuotas į visus šeimos narius, tad kol tėvai dalyvauja veiklose, jų vaikus nuo 3 iki 7 metų amžiaus prižiūri užimtumo specialistė.

Vykdant projektą kyla ir nemažai klausimų – juos plungiškiai pabandė spręsti surengdami regioninę konferenciją „Kompleksinių paslaugų teikimas. Pasiūla. Paklausa. Būtinybė“. Konferenciją globoti ėmėsi LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto  narys Jonas Varkalys – jo dėka susitikti su projekto vykdytojais ir partneriais atvyko LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ministro padėjėja Kristina Paulikė, Ministerijos Europos sąjungos struktūrinės paramos departamento Struktūrinės paramos skyriaus vyr.specialistė Vytenė Pivoraitė, Europos socialinio fondo agentūros programos vadovė Agnė Naruševičiūtė, bei vyr.projektų vadovė Renata Aleksaitė – Ptak.

Sulaukta didelis būrys projekto vykdytojų ir partnerių iš Šilutės, Pasvalio, Skuodo, Mažeikių, Šilalės, Šakių, Kelmės, Kretingos, Akmenės, Klaipėdos rajonų, bei Šiaulių miesto savivaldybių.

Konferencijos pradžioje apie naujas galimybes socialinėje srityje kalbėjo LR Seimo narys Jonas Varkalys, bei rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis. Svečiai dėkojo visiems susirinkusiems, dirbantiems ne visada matomą, ne visų suprantamą, bet labai reikalingą darbą.

Naujas būsimas paslaugas šeimai pristatė ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ministro padėjėja Kristina Paulikė. Viešnia džiaugėsi, kad kompleksines paslaugas teikiantis projektas skirtas visoms šeimoms, neišskiriant jų priklausomybių įvairioms grupėms. „Ministerijoje senokai galvojome, kad reikėtų tokios konferencijos dirbantiems šiame projekte, bet kol ministerija galvojo – plungiškiai ėmė ir padarė. Ačiū Jūsų savivaldybei ir labai aktyviam Jūsų išrinktam Seimo nariui Jonui Varkaliui, kurio įdirbis socialinėje srityje labai jaučiasi“ – kalbėjo K.Paulikė.

Projekto vykdymą Plungės rajone pristatė jo vadovė – savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Genovaitė Vasylienė.

Anot projekto partnerių – viešosios įstaigos „Edukacija kitaip“ – didžiausia šio projekto sėkmė yra tarpinstitucinis bendradrabiavimas. Plungės rajone yra nemažai puikių vietų ir galimybių teikti projekto siūlomas paslaugas gyventojams, jeigu toje seniūnijoje yra savo laiko ir darbo valandų neskaičiuojantys specialistai.

Pristatant įvairias sėkmės istorijas didžiausiems talkininkams įteiktos padėkos. Dėkota Šateikių kultūros centro direktorei Danutei Šatkuvienei, Kulių gimnazijos socialinei pedagogei Jolantai Adomauskienei, Žemaičių Kalvarijos socialinei darbuotojai Astai Šiaulienei ir Žemaičių Kalvarijos lopšelio – darželio direktorei Romutei Daračienei.

Tarpinstuitucinio bendradrabiavimo tema pranešimą pristatė ir Plungės rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr.specialistė Jolanta Puidokienė, bei VŠĮ „Edukacija kitaip“ lektorė Jūratė Kubilienė.

Kaip vykdomos projekto veiklos kaimyniniuose rajonuose mintimis dalijosi Šarūnė Petruškevičienė iš Klaipėdos rajono ir Lijana Beinoraitė iš Skuodo.

Konferencijos dalyviai turėjo daug klausimų viešnioms iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Europos socialinių fondų agentūros. Diskusijose ieškota įvairių būdų kaip paslaugas padaryti dar labiau prieinamas, kad jomis galėtų pasinaudoti dar daugiau šeimų. Ieškota galimybių ir panašiems susitikimams, bent kartą metuose organizuoti.

Dėkojame Žemaičių dailės muziejaus administracijai už konferencijai suteiktas patalpas.

VŠĮ „Edukacija kitaip“ info

 

„Kol ministerija galvojo – plungiškiai ėmė ir padarė“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *